Pyszna tarta z wiśniami z dodatkiem śmietanki z makiem, czyli piegowata tarta wiśniowa, prosta do przygotowania. Bardzo smaczna, słodka, ale lekko kwaskowata tarta z wiśniami na lato.
2szklanki mąkikrupczatka lub pszenna, typ 500-650 albo orkiszowa, typ 630-800, która jest zdrowsza i ma niższy indeks glikemiczny
200gmasła1 kostka; schłodzone w lodówce
½szklanki cukru pudru
3żółtka
½laski waniliiopcjonalnie; wydrążony miąższ
Nadzienie
200gwiśnidrylowane
1szklanka śmietanki kremówki 30%
250gserka homogenizowanego o smaku waniliowym
¾szklanki maku
2łyżki płatków migdałowych
2-3łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 cytryny
3łyżki soku z cytryny
6łyżek cukru pudrupolecam zastąpić zmielonym w młynku elektrycznym ksylitolem czyli cukrem brzozowym o niższym indeksie glikemicznym
Instrukcje
Kruche ciasto
Masło siekam z mąką w misce, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Schodzonym ciastem wylepiam posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwam gęsto ciasto widelcem. Podpiekam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Nadzienie
W czasie pieczenia ciasta wiśnie delikatnie odciskam z nadmiaru soku.
Serek homogenizowany mieszam ze śmietanką, połową cukru pudru, makiem, mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z cytryny oraz, opcjonalnie, miąższem z wanilii.
Rozkładam masę serowo-śmietankową na podpieczonym przez 20 minut cieście.
Posypuję owocami i płatkami migdałowymi i piekę przez następnych 25 minut w temperaturze 180 °C.
Gdy tarta ostygnie, posypuję ją po wierzchu pozostałym cukrem pudrem.
Uwagi
Jak zrobić kruche ciasto - więcej porad i inne przepisy