2łyżki cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
4łyżki wody
Polewa truskawkowa
2szklanki truskawekumyte, osuszone na papierowym ręczniku lub serwetce, bez szypułek
⅓szklanki cukru
1łyżka mąki kukurydzianej
Masa serowa
250gkremowego serka do sernikówmascarpone lub bardzo gęsty twarożek
½łyżki skórki startej z cytryny
¼szklanki cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
1cukier waniliowymały; można zastąpić 1 łyżką ekstraktu z wanilii lub miąższem z ⅓ laski wanilii
Wierzch
3szklanki truskawekumyte, osuszone na papierowym ręczniku lub serwetce, bez szypułek; pokrojone na połówki
3łyżki migdałów w płatkachuprażone na suchej patelni
1łyżeczka soku z cytryny
Instrukcje
Herbatniki ze stopionym masłem, cukrem i wodą, zagniatamy ciasto. Wykładamy do posmarowanych masłem foremek na tarteletki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C, pieczemy przez ok. 20 minut, aż zbrązowieje.
Serek mieszamy z cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Wykładamy na upieczone, ostudzone i wyjęte z foremek tarteletki (ja zapomniałam o wyjęciu z foremek i potem musiałam się trochę nagimnastykować
Zmiksowane truskawki do garnka, dodajemy cukier i mąkę kukurydzianą. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1 minutę, studzimy do temperatury pokojowej.
Wykładamy na masę serową na tarteletkach.
Truskawki i skrapiamy równomiernie sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu tarteletek, ozdabiamy dookoła prażonymi migdałami i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.