Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Tatar z tuńczyka
Najlepszy tatar z tuńczyka z cebulą, dymką lub szalotką i papryką, udekorowany świeżym ogórkiem, miętą i sorbetem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Japońska
Słowo kluczowe:
tatar tuńczykowy, tatar z tuńczyka
Servings:
1
Calories:
449
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Tatar z tuńczyka
150-200
g
świeżego tuńczyka
wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę
1
szalotka, dymka lub cebula
mała; bardzo drobno pokrojona
1
łyżka
czerwonej papryki słodkiej
pokrojona bardzo drobno; można zastąpić 1 łyżeczką drobno posiekanej papryczki ostrej
¼
cytryny lub limonki
1
łyżeczka
oliwy z oliwek
extra vergine
sól, pieprz
świeżo zmielony
Do dekoracji
1
gałka
sorbetu gruszkowego lub melonowego
plasterki świeżego ogórka
świeża mięta
Instrukcje
Pokrojonego tuńczyka mieszam w miseczce z oliwą, cebulą oraz papryką. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.
Ozdabiam całość świeżą miętą, limonką lub cytryną i sorbetem.
Przed zjedzeniem tatar skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
250
g
|
Kalorie:
449
kcal
|
Carbohydrates:
31
g
|
Białko:
44
g
|
Fat:
15
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Cholesterol:
110
mg
|
Sód:
628
mg
|
Potas:
1158
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
80
IU
|
Witamina C:
16.3
mg
|
Wapń:
76
mg
|
Żelazo:
3.4
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!