2garście młodych listków szpinakudokładnie umyte i osuszone
2ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę
1cmkorzenia imbirustarty na tarce o drobnych oczkach
½cytrynytylko wyciśnięty sok + 2 plasterki do ozdobienia
10plasterków ogórka
5listków świeżej miętydrobno posiekane; najlepsza będzie pieprzowa, ale każda inna też wskazana
1łyżka octu balsamicznego
1łyżka masła
1łyżka cukru
oliwa z oliwek
sól, pieprz, przyprawa do ryb
Dodatkowo
1szklanka ryżu
Instrukcje
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Rybę nacieramy czosnkiem i imbirem, przyprawiamy, skrapiamy lekko połową soku cytrynowego, oliwą z oliwek, obkładamy masłem i grillujemy na aluminiowej tacce lub na płycie raclette.
W miseczce łączymy składniki na sos: miętę, pozostały sok cytrynowy, 5 łyżek oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, cukier.
Na talerzach układamy szpinak, na szpinaku gotową rybę, polewamy sosem miętowym, przybieramy plasterkami cytryny i ogórka. Dokładamy ryż i gotowe.