¾szklanki mąkipszenna wrocławska typ 500, luksusowa typ 550 (najlepiej wyrosną lub orkiszowa typ 630 (niższy indeks glikemiczny))
¼szklanki kakao
1-2łyżki cukruw wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru
2łyżeczki proszku do pieczenia
1szklanka maślankimożna zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym
2łyżki olejulub stopionego masła
1jajkoduże
tłuszcz do smażenia
Krem
800gjogurtu greckiego
¼szklanki cukruopcjonalnie; w wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru
Owoce
250gtruskawek
250gborówek amerykańskich
Instrukcje
Wszystkie składniki mokre na ciasto naleśnikowe rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
Wystudzone naleśniki przekładam kremem przygotowanym z jogurtu odcedzonego na sicie wyłożonym papierową serwetką lub papierowym ręcznikiem (kilka godzin, w lodówce) zmiksowanego z ksylitolem, przykrywając każdą warstwę kremu pokrojonymi na plasterki truskawkami i całymi borówkami.
Torciki naleśnikowe bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem (bez dodatku mleka w proszku) czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
Torciki naleśnikowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i bitą śmietanę kokosową do przełożenia
Torciki naleśnikowe bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego lub lnu złocistego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
Torciki naleśnikowe wegańskie - można przygotować tak jak wersję bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, a do przełożenia wykorzystać bitą śmietanę kokosową.