1łyżeczka kakaobez dodatku kakao ciasto będzie mieć bardziej intensywną barwę
60mlroztworu czerwonego barwnika spożywczegomożna zastąpić sokiem z 1 słoiczka buraczków (słoiczek o pojemności 500 ml, ale soku po odciśnięciu będzie mniej)
1szklanka śmietanki kremówki
1łyżeczka sody oczyszczonej
1łyżeczka octu
2kroplearomatu waniliowegoa jeszcze lepiej - miąższ z ½ laski wanilii
2,5szklanki mąki
1,5szklanki cukrunajlepiej zastąpić ksylitolem; amerykańskie ciasta są bardzo słodkie, więc można wykorzystać mniej: 1 szklankę
Krem
200gmasła1 kostka
1,5szklanki cukru pudrunajlepiej zastąpić zmielonym w elektrycznym młynku ksylitolem; amerykańskie ciasta są bardzo słodkie, więc można wykorzystać mniej: 1 szklankę
3kroplearomatu waniliowegoa jeszcze lepiej - miąższ z ½ laski wanilii
750gkremowego seraphiladelphia lub mascarpone
Dodatkowo
100gmigdałów w płatkach
kilka różyczek z lukru plastycznego
Instrukcje
Masa na ciasto
Bardzo miękkie masło (1 kostkę) ucieram z cukrem w dużej misce, za pomocą miksera.
Dodaję jedno jajko, ucieram. Dodaję drugie jajko, ponownie ucieram na gładko.
Sok z buraków lub roztwór barwnika spożywczego mieszam za pomocą trzepaczki (lub widelcem) z kakao.
Do masy na ciasto stopniowo (po kilka łyżek) dodaję mąkę, śmietankę kremówkę, aromat waniliowy i różową esencję, cały czas miksując.
W małej miseczce mieszam sodę z octem, dodaję do masy i delikatnie, dokładnie mieszam drewnianą łyżką.
Masę najlepiej podzielić na 3 równe części i upiec w wysmarowanych masłem i posypanych mąką tortownicach. Można też upiec w jednej i pokroić ciasto po wystudzeniu, np. za pomocą żyłki.
Ciasto piekę przez ok. 30 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 °C, następnie dokładnie studzę.
-----
* Jeśli ciasto jest pieczone w 1 części, w tortownicy, czas pieczenia wydłuży się, nawet do 50-60 minut.
Krem
Krok 7
Drugą kostkę bardzo miękkiego masła ucieram z serem w dużej misce.
Krok 8
Dodaję aromat waniliowy i stopniowo, cały czas miksując, dosypuję cukier puder. Masę dzielę na 4 części.
Krok 9
Na talerzu do tortów układam jedną warstwę ciasta. Po wierzchu smaruję jedną częścią masy. Przykrywam kolejną warstwą ciasta, nakładam drugą warstwę masy. Układam ostatnią warstwę ciasta.
Krok 10
Po całym torcie rozsmarowuję cienko masę serową – dzięki temu okruchy przylepią się do niej podczas chłodzenia i nie będą przeszkadzać w późniejszym nakładaniu pozostałych dwóch części masy.
Chłodzę tort w lodówce przez ok. 30 minut.
Krok 11
Trzecią część masy nakładam na wierzch tortu, a czwartą rozsmarowuję równo dookoła, po bokach.
Krok 12
Obsypuję tort płatkami migdałów, a wierzch dekoruję perełkami cukierniczymi i różyczkami z lukru plastycznego.