Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
sztuk
Mniejszy
Normalny
Większy
Tortilla pszenna
Placki tortillas czyli tortilla pszenna - przepis podstawowy krok po kroku. Tortilla meksykańska z mąki pszennej czyli mączne placki do burritos i enchiladas.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Meksykańska
Słowo kluczowe:
tortilla pszenna
Servings:
8
sztuk
Calories:
175
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
mąki
pszenna, typ 500 (np. poznańska lub wrocławska, która nada plackom odpowiedniej kleistości i elastyczności)
½
szklanki
wody
¼
szklanki
oleju słonecznikowego lub 2 łyżki smalcu
można wykorzystać tzw. smalec roślinny (vegetable shortening)
½
łyżeczki
soli
Instrukcje
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą.
Zaczynamy wyrabianie ciasta, w trakcie wyrabiania dodajemy tłuszcz: olej lub smalec. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut.
Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na stolnicy, do przezroczystości.
Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
Gorące placki nadziewamy farszem i zawijamy.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Zimne placki tracą swoją elastyczność, dlatego przed zawijaniem należy podgrzać je na gorącej, suchej patelni.
Wartości odżywcze
Serving:
1
sztuka
|
Kalorie:
175
kcal
|
Carbohydrates:
23
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
7
g
|
Sód:
145
mg
|
Potas:
33
mg
|
Wapń:
5
mg
|
Żelazo:
1.5
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!