Klasyczna tortilla z mięsem mielonym podsmażonym z chili, papryką, cebulą i czosnkiem oraz pomidorami, pachnąca kuminem czyli kminkiem rzymskim, formie pszennej lub kukurydzianej do wyboru.
500gmielonej wołowinymożna zastąpić wieprzowiną, choć to już nie będzie klasyka nadzienia
2pomidorypokrojone w kostkę
1ostra papryczka chilipokrojona w cieniutkie plasterki
1łyżka migdałówsparzone, obrane ze skórki, drobno pokrojone; można wykorzystać gotowe migdały w słupkach lub płatkach
½Szklanki czerwonego wina
1czerwona paprykapokrojona w kostkę
5ząbkówczosnkuprzeciśnięty przez praskę
1cebuladuża, drobno pokrojona
2łyżki rodzynekopcjonalnie; czubate; sparzone
2łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
½łyżeczki pieprzu cayenne
5łyżek oliwy
sól i pieprz
Instrukcje
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i delikatnie szklę czosnek z cebulą.
Dodaję mięso i smażę kilka minut, aż zbrązowieje.
Dokładam paprykę, rodzynki, pomidory, chili, wino i przyprawy. Smażę aż do odparowania sosu.
Dodaję migdały i nadziewam podgrzane na suchej patelni tortille. Zawijam.
Najlepiej podać danie z 3-kolorowym przybraniem: ostrym, czerwonym sosem, gęstą śmietaną i guacamole. Na talerzu można też ułożyć kilka porwanych liści sałaty i ryż.