Tortilla z warzywami czyli podstawowe danie wegetariańskie kuchni meksykańskiej. Pyszna tortilla z farszem warzywnym z fasolą, kukurydzą, cebulą, czosnkiem, papryką i sosem pomidorowym, pachnąca kolendrą i ostra od chili.
Słowo kluczowe: tortilla meksykańska, tortilla warzywna, tortilla z warzywami
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Dorota Kamińska
Sprzęt
patelnia
Nóż
tarka do sera
Składniki
Baza
4placki tortillas
Farsz
1cebulaśrednia; drobno pokrojona
2ząbkiczosnku
1czerwona paprykapokrojona w kostkę
1pomidorpokrojony w kostkę
1puszkakukurydzyok. 400 g
1puszkaczerwonej fasolkiok. 400 g
1szklankasoku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
miękki, żółty serok. 50 g, starty na tarce o grubych oczkach
oliwa
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
pieprz cayenne albo chili
szczypta zmielonych nasion kolendry
mielony kminek
Dodatki
kwaśna śmietana lub jogurtdo polania
cebulka dymkaalbo mała cebulka (do posypania)
Instrukcje
Oliwę rozgrzewam na patelni, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i szklę.
Dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażam, aż czosnek nabierze jasnozłotego koloru.
Dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażę przez następnych 5 minut.
Kiedy papryka zmięknie (a jej kolor zrobi się jaśniejszy), można dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, a po chwili fasolkę oraz szczyptę soli. Czekam ok. 15 minut, aż fasolka i kukurydza zmiękną, cały czas podsmażając farsz.
Dodaję pokrojony w kostkę pomidor, a po 5 minutach wlewam sok pomidorowy.
Kiedy farsz zacznie gęstnieć, ucieram do niego żółty ser (tarka o grubych oczkach), dodaję zmieszane wcześniej przyprawy, całość jeszcze raz mieszam i gotowe.
Dalsza część artystyczna polega na fantazyjnym złożeniu tortillowego placka. Nakładam farsz na placek, zawijam. Polewam śmietaną/jogurtem i dekoruję, np. guacamole. Ozdabiam sałatą i rozmarynem/miętą.