Omlet z ziemniaków i jajek czyli tortilla z ziemniakami, znana też jako tortilla espanola czy tortilla de patatas. Bardzo smaczna i pożywna hiszpańska tortilla z ziemniakami, cebulą i jajkami.
3jajkaduże, najlepszej jakości; z wolnego wybiegu, tzw. „dwójki” lub lepsze, najlepiej od babci ze wsi i jej szczęśliwych kur :)
300gziemniakównajlepiej nieduże; obrane, umyte i osuszone, pokrojone w półksiężyce lub starte na tarce o grubych oczkach
1cebulamała; pokrojona drobno lub w piórka
200mloliwy z oliwek extra vergine o niskiej kwasowościmożna zastąpić innym tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia
sól, pieprz
szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracjiopcjonalnie
Instrukcje
Rozgrzewam oliwę na wysokiej patelni (o średnicy 20 cm), o nieprzywierającej powłoce.
Ziemniaki i cebulę wrzucam do rozgrzanej oliwy, która powinna całkowicie je przykryć. Smażę na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Co kilka minut mieszam i ewentualnie reguluję płomień, żeby całość się nie przypaliła.
Odcedzam warzywa z tłuszczu i odstawiam do przestudzenia.Część tłuszczu z patelni można odlać i zostawić cienką warstwę, ok. 0,5 cm. Jeśli patelnia nie ma nieprzywierającej powłoki, całość tłuszczu musi na niej zostać.
Jajka rozkłócam widelcem lub trzepaczką w wysokiej misce, wprowadzając do nich jak najwięcej powietrza, żeby tortilla nabrała odrobinę puszystości.
Dodaję do masy jajecznej przestudzone warzywa, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę przez ok. 15 minut masę wylaną na natłuszczoną patelnię. Gdy masa jest prawie całkowicie ścięta, staram się poruszyć tortillą i oderwać ją od dna i boków patelni.
Przykrywam patelnię dużym talerzem lub drugą, nieco większą i lekko natłuszczoną patelnią. Podnoszę znad ognia. Sprawnym, szybkim ruchem obracam spodem do góry, przytrzymując jedną dłonią patelnię z tortillą, a drugą talerz/drugą patelnię.
Omlet zsuwam z patelni na talerz i przekładam ponownie na patelnię. Jeśli przykrywałam drugą patelnią, stawiam ją po prostu na palnik.
Dosmażam tortillę jeszcze przez ok. 5 minut.
Serwuję posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki, pokrojoną w trójkąty (na śniadanie lub kolację) albo w grubą kostkę (gdy jest podawana jako przekąska dla kilku osób).