Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Tosty w jajku
Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Śniadanie
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
tosty w jajku
Servings:
3
tosty z 2 kromek każdy
Calories:
556
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
6
kromek
jasnego chleba
pszenny lub bezglutenowy
12
plastrów
sera żółtego
lub mozzarelli
3
łyżeczki
masła
1
jajko
rozkłócone
1
łyżka
suszonych ziół
opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich
6
pomidorków koktajlowych
przekrojone na połówki
1
łyżka
świeżych ziół
posiekane; np. bazylia, rozmaryn, tymianek
sól, pieprz
2
łyżki
masła klarowanego
lub oleju roślinnego do smażenia
Instructions
Kromki chleba smaruję masłem. Na połowę nakładam ser.
Składam chleb w podwójne kanapki.
Jajko doprawiam solą i pieprzem i opcjonalnie mieszam z suszonymi ziołami.
Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.
Notes
Masło klarowane
- przepis
Tłuszcz do smażenia
- jak wybrać
Nutrition
Serving:
1
tost z 2 kromek chleba
|
Kalorie:
556
kcal
|
Carbohydrates:
27
g
|
Białko:
24
g
|
Fat:
39
g
|
Tłuszcze nasycone:
23
g
|
Cholesterol:
160
mg
|
Sód:
771
mg
|
Potas:
241
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1045
IU
|
Witamina C:
4.5
mg
|
Wapń:
584
mg
|
Żelazo:
3.2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!