Najlepsze trufle czekoladowe wegańskie bez pieczenia, gotowania, roztapiania - wystarczy zmiksować je delkatnie w blenderze i obtoczyć w kakao. Pyszsne, słodkie kule mocy z daktyli, orzechów, migdałów, soku z pomarańczy i nasion chia.
1½łyżkikakaogorzkie, dobrej jakości; dodatkowo kilka łyżek będzie potrzebnych do obtoczenia trufli
½łyżkimasła orzechowego
1½łyżkioleju kokosowegoextra virgin, płynny; można zastąpić innym nierafinowanym tłuszczem o łagodnym smaku lub wykorzystać 2 łyżki miąższu z bardzo dojrzałego, miękkiego awokado
1łyżeczkacynamonu
1łyżkanasion chia
1łyżkasoku z pomarańczy
1łyżkamiodu lub syropu z agawyopcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki wkładam do malaksera z nożami lub kielicha blendera i miksuję na średnich obrotach, do połączenia w kulę. Przekładam do miski.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki.
Gdy wszystkie kulki są gotowe, obtaczam je w kakao i układam na talerzyku.
Wstawiam na 30 minut do lodówki (tam też je przechowuję) lub zamrażalnika. Serwuję schłodzone.