Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Truskawki z czekoladą
Truskawki z czekoladą czyli jak zrobić truskawki w polewie z czekolady białej i mlecznej, z dodatkiem białego wina.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
truskawki z czekoladą
Servings:
4
osoby
Calories:
375
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
kg
truskawek
1
lampka słodkiego, białego wina
100
g
białej czekolady
1 tabliczka
100
g
gorzkiej czekolady
60% (1 tabliczka)
Dodatkowo
papierowe ręczniki lub serwetki
Instrukcje
Czekolady, w osobnych naczyniach, topimy w kąpieli wodnej.
Umyte truskawki wraz z szypułkami zanurzamy na ok. 30 sekund w winie.
Osączamy truskawki na papierowych ręcznikach.
Każdą truskawkę z osobna zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie* (białej lub ciemnej) i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Po zastygnięciu na truskawce czekolady jednego koloru można zanurzyć ją ponownie w drugiej czekoladzie. Uzyskamy wtedy dwukolorowe truskawki.
Podczas maczania czekolada będzie zastygać w naczyniu, dlatego dobrze jest trzymać ją w miseczce, którą można delikatnie podgrzewać od spodu.
Truskawki - właściwości, walory, witaminy
Jak rozpuścić czekoladę
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja
|
Kalorie:
375
kcal
|
Carbohydrates:
37
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
19
g
|
Tłuszcze nasycone:
10
g
|
Cholesterol:
6
mg
|
Sód:
31
mg
|
Potas:
485
mg
|
Fiber:
5
g
|
Cukier:
27
g
|
Witamina A:
15
IU
|
Witamina C:
73.5
mg
|
Wapń:
94
mg
|
Żelazo:
3.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!