300gmąki pszennejniecałe 2 szklanki, luksusowa typ 550 lub tortowa 450
120mlciepłej wodyniecała ½ szklanki
1jajko
1-2łyżki oleju
1szczyptasoliduża
Farsz do uszek
100gsuszonych grzybów
2cebuledrobno pokrojone
2ząbkiczosnkuopcjonalnie; drobno posiekany
3łyżkioliwy lub masła
2łyżkiśmietanygęsta, kwaśna 12-18%
2łyżkibułki tartej
sól, pieprz
Instrukcje
Grzyby moczę przez min. 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie zagotowuję (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i gotuję na średnim ogniu do miękkości.
Cebulę i czosnek szklę na maśle. Mielę w maszynce do mięsa o drobnych oczkach razem z odcedzonymi, odciśniętymi grzybami. Wywar pozostały po gotowaniu grzybów można przeznaczyć do dodania do barszczu.
Zmielony farsz ponownie nakładam na patelnię i podsmażam, dodając śmietanę. Mieszam i smażę aż do połączenia składników. Odstawiam do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem i dodaję, dla zagęszczenia, bułkę tartą.
W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiam ciasto. Mąkę przesiewam na stolnicę, na czubku kopca robię małe zagłębienie, do którego wbijam jajko. Powoli podlewam wodą i wyrabiam ciasto. Dodaję też olej i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne.
Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinam małe kółka (kieliszkiem albo podstawką do jajka).
Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta nakładam małą łyżeczką farsz, składam na pół i sklejam małego pierożka. Najpierw kleję czubek, a potem boki. Palce maczam w mące, wtedy łatwiej będzie skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijam wokół palca i dociskam, tworząc kształt uszka.
Uszka wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuję na durszlak, przelewam zimną wodą, odcedzam i układam na talerzach na wigilijnym stole. A potem zalewam barszczem.
Najlepsza mąka na uszka to mąka pszenna luksusowa typ 550. Do uszek można też wykorzystać farsz z dodatkiem kapusty, taki sam jak w pierogach z grzybami i kapustą.Przydatne poradniki: