300gmąki pszennejniecałe 2 szklanki, luksusowa typ 550 lub poznańska typ 500
120mlciepłej wodyniecała ½ szklanki
1jajko
1-2łyżki oleju
1szczyptasoliduża
Farsz do uszek
250gpieczarekpokrojone na plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach
2jajkaugotowane na twardo, następnie obrane i pokrojone w drobną kosteczkę; zamiast 2 jajek można wykorzystać 200 g twarogu lub 250 g dodatkowych pieczarek
2cebulebardzo drobno pokrojone
2ząbkiczosnkuopcjonalnie; drobno posiekany
2łyżkinatki pietruszkiposiekana; opcjonalnie
3łyżkioliwy lub masła
2łyżkiśmietanygęsta, kwaśna 12-18%
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę i czosnek szklę na maśle. Dodaję pieczarki, przykrywam i duszę na niedużym ogniu do miękkości.
Odkrywam i smażę całość do odparowania.
Doprawiam solą i pieprzem, dodaję natkę i mieszam.
Mielę masę pieczarkową oraz jajka na twardo lub ser w maszynce do mięsa.
Zmielony farsz ponownie nakładam na patelnię i podsmażam krótko, dodając śmietanę i w razie potrzeby doprawiając dodatkową solą i pieprzem. Odstawiam do wystudzenia.
W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiam ciasto. Mąkę przesiewam na stolnicę, na czubku kopca robię małe zagłębienie, do którego wbijam jajko. Powoli podlewam wodą i wyrabiam ciasto. Dodaję też olej i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne.
Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinam małe kółka (kieliszkiem albo podstawką do jajka).
Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta (można je delikatnie rozciągnąć palcami, jeśli się skurczyło) nakładam małą łyżeczką farsz, składam na pół i sklejam małego pierożka. Najpierw kleję czubek, a potem boki. Palce maczam w mące, wtedy łatwiej będzie skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijam wokół palca i dociskam, tworząc kształt uszka.
Uszka wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuję na durszlak, przelewam zimną wodą, odcedzam i układam na talerzach na wigilijnym stole. A potem zalewam barszczem.
Uwagi
Najlepsza mąka na uszka to mąka pszenna luksusowa typ 550. Do uszek można też wykorzystać farsz z dodatkiem kapusty, taki sam jak w pierogach z grzybami i kapustą.Przydatne poradniki: