4łyżkioliwy z oliwek extra vergineo niskiej kwasowości; można zastąpić olejem rzepakowym, arachidowym lub masłem klarowanym w wersji niewegańskiej
Do przyprawienia
4łyżkimieszanki ziół prowansalskichmożna zastąpić 2 łyżkami przypraw korzennych, np. tikka masala lub tandori masala czy garam masala
1łyżeczkamioduopcjonalnie
1łyżkasoku z cytryny lub limonkiopcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Cebula + czosnek
Cebulę i czosnek szklę na patelni na niedużym ogniu.
Bataty lub ziemniaki
Dodaję bataty lub ziemniaki i duszę całość pod przykryciem przez 10 minut. Po 5 minutach dodaję marchewkę, jeśli wchodzi w skład zestawu.
Pozostałe warzywa
Dodaję pozostałe warzywa i dosypuję przyprawy. Duszę przez 3 minuty pod przykryciem, następnie smażę bez przykrycia, na średnim ogniu przez 2 minuty. Uwaga: szparagi można też wrzucić dopiero na te ostatnie 2 minuty smażenia - będą wtedy lekko „al dente”.
Przed podaniem skrapiam opcjonalnie sokiem z cytryny/limonki wymieszanym z miodem, dobrze rozprowadzając mieszankę po wszystkich warzywach.