Wątróbka z cebulą i jabłkiem to nieco odmieniona wersja klasycznej wątróbki z cebulą, bez mąki, za to z dodatkiem duszonych jabłek i aromatycznych ziół. Miękka i smaczna wątróbka z cebulą i jabłkiem to pomysł na tani obiad.
400gwątróbek drobiowych lub wieprzowychumyte, osuszone, oczyszczone z błon, wymoczone przez całą noc w mleku lub maślance, w chłodnym miejscu
mleko lub maślanka
2cebuledrobno pokrojone lub posiekane w talarki albo w piórka
1-2winne jabłkaobrane, pokrojone w kostkę lub w plastry
2-4łyżki masła klarowanego
suszony tymianek świeża miętadrobno posiekane
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na maśle klarowanym, następnie odsuwamy na bok patelni.
Wątróbki szybko i na średnim ogniu obsmażamy ze wszystkich stron (nie można usmażyć jej za mocno, bo stwardnieje; powinna być zrumienione z wierzchu i miękka w środku), następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelnię dokładamy pokrojone jabłko i dusimy całość przez 2-4 minuty pod przykryciem.
Wątróbkę z cebulą i jabłkiem podajemy posypaną świeżą miętą, z dodatkiem ugotowanego ryżu lub ziemniaków.