Wegańska śmietana z nerkowców z dodatkiem musztardy dijon, octu cydrowego i soku z cytryny lub limonki. Idealna do sałatek, dekorowania zup czy kanapek.
1łyżkasoku z cytryny lub limonkimożna dodać więcej w razie potrzeby
1łyżeczkaoctu cydrowego
¼łyżeczkisoli
¼łyżeczkimusztardy dijonopcjonalnie
Instrukcje
Orzechy odcedzam na sicie i przepłukuję zimną wodą.
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.W razie potrzeby od czasu do czasu wyłączam blender i daję odpocząć silnikowi.Może okazać się konieczne zeskrobywanie zawartości ze ścianki kielicha.W razie potrzeby można dolewać stopniowo dodatkową wodę w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji.W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytrusów oraz soli do smaku.
Uwagi
Można przechowywać gotową śmietanę przez ok. 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, przed podaniem wystarczy wymieszać ją dokładnie z niewielką ilością wody.