Najlepszy wegański smalec z fasoli, aromatyczny i doskonały, który smakuje również mięsożercom. Przepis na smalec z fasolą, cebulą, czosnkiem, jabłkiem i ziołami.
1szklankaoliwy z oliwek extra verginekilka łyżek odlanych na patelnię, do skarmelizowania cebuli i jabłek/rodzynek
1cebuladuża, drobno posiekana
2jabłkaobrane, pokrojone w niedużą kostkę; można zastąpić 2 garściami rodzynek - te większe warto posiekać - lub wykorzystać zestaw: 1 jabłko + 1 garść rodzynek
4ząbkiczosnkudrobno posiekany
4łyżeczkisuszonego majeranku, cząbru lub estragonu
4łyżkisoku z cytrynymożna zastąpić wodą
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę z jabłkiem szklę na niedużym ogniu na kilku łyżkach oliwy, następnie solę i zostawiam na patelni na minimalnym płomieniu, mieszając od czasu do czasu, do delikatnego skarmelizowania, na ok. 10 minut. W ostatnich minutach karmelizowania dodaję czosnek.
Fasolę miksuję w blenderze, dodając stopniowo wodę lub sok z cytryny (dla bardziej wyrazistego smaku) oraz oliwę.
Przekładam pastę fasolową do większej miski, dodaję cebulę z jabłkiem/rodzynkami i czosnkiem, doprawiam od serca pieprzem oraz suszonymi ziołami. Można odstawić do lodówki, żeby pasta nabrała pełni smaku, chociaż trudno się powstrzymać i nie jeść od razu :).
Wegański smalec z fasoli serwuję jako dodatek do chleba - świetnie sprawdzi się z kiszonymi ogórkami lub kiszoną papryką na wierzchu!