Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Wieprzowina słodko-ostra
Wieprzowina słodko-ostra czyli grillowana wieprzowina marynowana w sosie chili z czosnkiem, imbirem i przyprawami oraz miodem. Szybki obiad czyli wieprzowina słodko-ostra z grilla lub patelni - prosty przepis.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
1
godzina
godzina
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
1
godzina
godzina
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Azjatycka
Słowo kluczowe:
wieprzowina słodko-ostra
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
wieprzowiny
Marynata
2
łyżki
sosu słodko-pikantnego chili
1
łyżka
sosu sojowego
1
szczypta
przyprawy 5 smaków
1
szczypta
pieprzu
2
łyżki
miodu
2
łyżki
oliwy
1
ząbek
czosnku
mały; przeciśnięty przez praskę
2
łyżeczki
imbiru
świeży; utarty na tarce o drobnych oczkach
Instrukcje
Wieprzowinę marynuję i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
Wyjmuję mięso z marynaty i grilluję wszystkie kawałki na patelni do grillowania.
Serwuję wieprzowinę słodko-ostrą z dodatkiem warzyw z grilla: cukinii, papryki i bakłażana.
Uwagi
W wersji bezglutenowej trzeba wykorzystać specjalne sosy bezglutenowe: chili i sojowy.
Cukinia z grilla
- przepis
Bakłażan z grilla
- przepis
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!