1szklankamaku1 dzień przed przygotowaniem łamańców zalany wrzątkiem, następnie odcedzony, ponownie zalany wrzątkiem i odstawiony
1-3łyżki cukru pudrunajlepszy będzie taki z dodatkiem prawdziwej wanilii
3łyżkiorzechówsparzone, obrane ze skórki, posiekane
3łyżkimigdałówsparzone, obrane ze skórki, posiekane
½szklankiśmietanki kremówki
2łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2łyżki rodzyneksparzone, odciśnięte, posiekane
Instrukcje
Masa z maku
Mak odcedzam, dobrze odciskam i trzykrotnie mielę w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Dodaję cukier puder i śmietankę kremówkę oraz bakalie, dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki.
Maca
Mąkę przesiewam na stolnicę, na środku kopca tworzę zagłębienie.
Do zagłębienia w kopcu wbijam jajko, zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewam wodę. Ciasto powinno wyjść elastyczne i odrywać się od ręki.
Ciasto wałkuję cienko (2-3 mm) i wykrawam duże koła (np. za pomocą miseczek do zup). Wykładam na blaszkę, na papierze do pieczenia.
Ciasto na macę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piekę kilka minut, aż placki szybko i mocno wyrosną i lekko się zarumienią.
Serwuję masę makową otoczoną upieczonymi łamańcami na półmisku.
Zamiast macy można przygotować łamańce z makiem, piekąc w temperaturze 220 °C, przez ok. 10 minut, na złocisty kolor, kruche ciasto przygotowane wg proporcji na 1,5 szklanki mąki, rozwałkowane na całej blaszce z wyposażenia piekarnika, pocięte w trójkąty.Przydatne poradniki: