Smażona wołowina z warzywami i makaronem hokkien, pyszne danie inspirowane kuchnią tajską czyli wołowina z krewetkami i ciemnym sosem sojowym, z dodatkiem ostrej pasty chili i warzyw.
250gmakaronu hokkiendo kupienia w hipermarkecie na stoisku z kuchnią azjatycką; ewentualnie można go zastąpić makaronem typu instant noodles
250gpolędwicy wołowej
500gkrewetek koktajlowychjeśli są mrożone, trzeba przelać je wrzątkiem
1czerwona cebuladuża; bardzo drobno posiekana
2ząbkiczosnkudrobno posiekany
2papryczki chilibez nasion; drobno posiekane
4cebulki dymkipokrojone ukośnie, w drobne plasterki
1marchewkaduża; pokrojona w słupki
2łodygi selera naciowegoukośnie pokrojonegy w plasterki
2cmświeżego imbiruutarte na tarce o drobnych oczkach
6łyżek ciemnego sosu sojowegodla diety bezglutenowej potrzebny będzie specjalny sos sojowy bez glutenu
1łyżka sosu pomidorowegomożna użyć ostrego sosu chili albo zwykłego, przecieranego soku pomidorowego 100%
¼szklanki oleju
1łyżka brązowego cukru
sól i pieprz
szczypiorekdo dekoracji
Instrukcje
Mięso kroję na kawałki o grubości ok. 2 cm. Skrapiam olejem, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiam na ok. 30 minut do lodówki.
Makaron przygotowuję według przepisu na opakowaniu.
Sos sojowy i cukier łączę w małym rondelku i podgrzewam, aż mieszanka lekko zawre i zgęstnieje.
Cebulę, czosnek, imbir i chili miksuję na gęstą masę (możba dodać niewielką ilość oleju).
Podsmażam pastę na złoty kolor na patelni (na połowie oleju). Dodaję krewetki, cebulki dymki, marchewkę i seler.
W tym samym czasie na drugiej patelni (na drugiej połowie oleju) podsmażam wołowinę polaną połową zgęstniałego sosu sojowego. Drugą połowę sosu sojowego dodaję do krewetek.
Dolewam sos pomidorowy, doprawiam solą i pieprzem, zagotowuję.
Makaron polewam sosem krewetkowym (zmieszałam bezpośrednio na patelni i dopiero potem nałożyłam na talerz), dokładam wołowinę, posypuję szczypiorkiem.
Wołowina z makaronem hokkien powinna być jedzona pałeczkami.