Wywar z resztek warzyw i owoców doprawiony sosem sojowym, kolendrą, zielem angielskim, pieprzem i anyżem. To doskonały wegański rosół warzywny z resztek lub baza do przygotowywania zup, sosów i risotto.
Suche przyprawy podsmażam na oliwie w większym garnku, aż zaczną delikatnie „podskakiwać”.
Dodaję resztki cebuli, czosnku i pora. Podsmażam do delikatnego zeszklenia.
Dodaję pozostałe składniki i zalewam wodą. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień tak, żeby wywar delikatnie bulgotał. Gotuję pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Odcedzam wywar i od razu podaję jako wegański rosół warzywny lub wykorzystuję do ugotowania zupy czy sosu.
Uwagi
Na 2 l wody powinny przypadać 4 szklanki resztek.
Dobrze, gdy warzywa są zróżnicowane. Niezbędną podstawą są zawsze: cebula, czosnek, marchewka i pietruszka. Jeśli brakuje ich w resztkach, można dołożyć świeże kawałki.