Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Żabie udka z czosnkiem
Żabie udka z czosnkiem i natką pietruszki czyli klasyczne żabie udka z kuchni francuskiej, przesmażane w panierce i zapiekane w piekarniku z dużą ilością masła.
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
45
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Francuska
Słowo kluczowe:
żabie udka z czosnkiem
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
32
pary
małych, żabich udek
100
g
masła
½ kostki
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
1
cytryna
1
pęczek
natki pietruszki
drobno pokrojona
mąka do obtaczania
pszenna lub bezglutenowa
mleko do wymoczenia udek
można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy
sól, pieprz
Instructions
Żabie udka, umyte w zimnej wodzie, moczę przez 3 godziny w misce z mlekiem wstawionej do lodówki.
Wymoczone udka prószę solą i pieprzem oraz mąką.
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewam połowę masła i obsmażam żabie udka, po ok. 4 minuty z każdej strony.
Przekładam na blaszkę, najlepiej taką pokrytą nieprzywierającą powłoką.
Pozostałe masło roztapiam na niewielkim ogniu w rondelku. Dodaję natkę pietruszki i czosnek i szklę delikatnie, przez ok. 1 minutę.
Do masła dodaję sok wyciśnięty z 1 cytryny i na średnim ogniu podgrzewam całość przez 3-4 minuty.
Oblewam maślaną miksturą ułożone na blaszce udka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piekę przez 30-35 minut.
Żabie udka serwuję od razu po przygotowaniu, na gorącym talerzu.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!