Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zakwas na barszcz biały
Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej razowej, wody i czosnku. Najprostszy przepis na zakwas na biały barszcz.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
3
dni
dni
5
minuty
minuty
Łączny czas:
3
dni
dni
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
zakwas na barszcz biały, zakwas na biały barszcz
Servings:
8
osób
Calories:
51
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
szklanka
mąki pszennej razowej
typ 2000
1
l
wody
przegotowana, ciepła
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam w szklanym naczyniu.
Przykrywam tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiam w ciepłe miejsce.
Zakwas ukisi się po ok. 3 dniach. Uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak.
Uwagi
Jak zrobić
barszcz biały wigilijny
Wartości odżywcze
Serving:
150
g
|
Kalorie:
51
kcal
|
Carbohydrates:
10
g
|
Białko:
2
g
|
Sód:
6
mg
|
Potas:
54
mg
|
Fiber:
1
g
|
Witamina C:
0.1
mg
|
Wapń:
9
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!