Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
l
Mniejszy
Normalny
Większy
Zakwas na żurek
Najprostszy przepis na zakwas na żurek z mąki żytniej, idealny zakwas na żur z mąki żytniej i otrąb, do ukiszenia przez 3 dni.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
1
minuta
minuta
Leżakowanie:
3
dni
dni
Łączny czas:
3
dni
dni
1
minuta
minuta
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Polska
Servings:
1
l
Calories:
32
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
szklanki
mąki żytniej razowej
typ 2000, bywa też oznaczana jako żurkowa
½
szklanki
otrąb owsianych
1
l
wody
przegotowana, ciepła
Instrukcje
Mąkę i otręby wsypujemy do szklanego naczynia.
Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza (na słoiku wystarczy położyć nakrętkę, na misce - większy talerz itp.).
Odstawiamy do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Zakwas na żurek przyda się do ugotowania
najlepszego żurku
.
Wartości odżywcze
Serving:
100
ml
|
Kalorie:
32
kcal
|
Carbohydrates:
7
g
|
Białko:
1
g
|
Sód:
5
mg
|
Potas:
53
mg
|
Fiber:
1
g
|
Wapń:
8
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!