Przepis na zakwas z buraków czyli kwas buraczany. Zakwas buraków czyli zalewa z kiszenia buraków, przygotowany z dodatkiem jabłek i ziela angielskiego.
1kgburakówobrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry
1jabłkosłodkie, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki
4-6ząbkówczosnkupokrojony na plasterki lub drobno
½cebulipokrojona w talarki
4listki laurowe
4ziarnaziela angielskiego
8goździków
Instrukcje
Sól rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
Buraki, jabłko, cebulę i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki, listki laurowe i ziele angielskie.
Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
Ukiszony zakwas z buraków odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.