Zaparzane ciasto na pierogi, do przygotowania z mąki, soli i wrzącej wody lub zagotowanego mleka. Delikatne i elastyczne, a jednocześnie wytrzymałe ciasto.
Słowo kluczowe: ciasto na pierogi zaparzane, zaparzane ciasto na pierogi, zaparzane ciasto pierogowe
Servings: 100pierogów (ok.)
Calories: 199.08kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
3szklankimąki
1łyżeczkasoli
1szklankawody lub mlekawrzątek
Instrukcje
Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
Sól rozpuszczam w wodzie lub mleku.
Zalewam gorącą wodą lub mlekiem mąkę, cały czas mieszając łyżką i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Odstawiam do wystudzenia.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.