Zapiekanka jajeczna z grzybami czyli jajka z piekarnika z dodatkiem grzybowej potrawki, serwowane, opcjonalnie, z wędliną. Smaczna kolacja lub pożywne, białkowe śniadanie.
4plasterkiPlasterki wędlinyopcjonalnie; np. polędwica sopocka
Instrukcje
Na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę i papryczkę chili i delikatnie podsmażamy aż zmięknie.
Dodajemy grzyby, mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy pomidora i koncentrat/keczup i delikatnie mieszając przesmażamy całość aż do uzyskania konsystencji 'papki' grzybowej, pod koniec doprawiając całość.
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, układamy na dnie plasterki wędliny. Na wierzchu każdego z plasterków kładziemy farsz grzybowy, formując w nim zagłębienie, do którego następnie wbijamy surowe jajko.
Zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 °C przez ok. 15-20 minut.
Podajemy z chrupkim pieczywem posmarowanym masłem, np. czosnkowym.