2szklankiostrego sera cheddarstarty na tarce o grubych oczkach; można zmniejszyć ilość o połowę i nie posypywać wierzchu zapiekanki serem
1szklankasera gruyerestarty na tarce o grubych oczkach; można zmniejszyć ilość o połowę i nie posypywać wierzchu zapiekanki serem
4łyżkimąkiw wersji bezglutenowej polecam moją mieszankę bezglutenową
1szczyptagałki muszkatołowejświeżo starta
1szczyptachili
1łyżeczkasoli
1szczyptapieprzuświeżo zmielony
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C góra+dół.
W garnku mocno podgrzewam mleko, ale nie zagotowuję.
Na dużej patelni topię masło na średnim ogniu. Zasypuję mąką, mieszam i delikatnie rumienię zasmażkę.
Powoli wlewam do zasmażki mleko, mieszając stale, do zgęstnienia. Zdejmuję z ognia.
Do gorącego sosu dodaję sól, pieprz, chili i gałkę muszkatołową oraz połowę sera cheddar i połowę sera gruyere/pecorino.
Makaron gotuję do konsystencji twardawej w środku (ok. 2 minuty krócej od czasu podanego na opakowaniu). Odcedzam i przekładam do naczynia z sosem serowym. Dokładnie mieszam.
Przekładam całość do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Posypuję pozostałym serem (opcjonalnie).
Piekę przez ok. 30 minut bez przykrycia, na środkowej półce.