Zapiekanka warzywna czyli przepis na zapiekankę z warzyw w stylu „przegląd lodówki”. U mnie to ziemniaki, cebula, czosnek, cukinia, papryka, brokuł, kalafior i seler naciowy, z dodatkiem śmietanki i korzennych przypraw oraz sera żółtego.
½kgziemniakówobrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm
300gcukiniipokrojona w plastry o grubości kilku mm
150gmarchewkiobrana, pokrojona na plasterki
100gczerwonej paprykisłodka, podłużna; oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę lub paski
150gkalafioratylko niewielkie różyczki
150gbrokułatylko niewielkie różyczki
50gselera naciowegooczyszczony z łyka i pokrojony w plasterki o grubości ok. 5 mm
4plastryboczku surowego wędzonegoopcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli
1cebuladuża; drobno posiekana
2-4ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki
2szklankisłodkiej śmietanki do zup i sosów18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
½szklankidrobno startego sera żółtego
2łyżkioliwy lub oleju roślinnegodo smażenia
½łyżeczkicynamonuopcjonalnie
¼łyżeczkigałki muszkatołowejopcjonalnie
1łyżeczkaskórki startej z cytryny lub imbiruopcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
4łyżkinatki pietruszkiposiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią
sól, pieprz
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić.
Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, marchewkę i cukinię oraz paprykę, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku i natki pietruszki oraz połową kalafiora i brokuła. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez mięsa, za to przykrywam pozostałym kalafiorem i brokułem.
Zalewam całość śmietanką i przykrywam.
Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę serem żółtym.
Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.