Zapiekanka z brokułami, cebulą, czosnkiem, porem, marchewką i ziemniakami, ze śmietanką oraz jajkiem, z sokiem i skórką z cytryny, a do tego świeże zioła lub korzenne przyprawy.
500gziemniakówobrane; pokrojone w plastry o szerokości ok. 3-5 mm
300gbrokułatylko różyczki, bez twardych trzonków; blanszowany przez 1 minutę we wrzątku
200gmarchewkiobrana; pokrojona na plasterki o grubości ok. 3-4 mm
1cebuladuża; drobno posiekana
1portylko biała część; pokrojony w talarki
2-4ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki
2szklankisłodkiej śmietanki do zup i sosów18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
1jajkolub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
50gsera gorgonzola lub lazurmożna zastąpić innym serem z niebieską/zieloną pleśnią w środku
2łyżkioliwy lub oleju roślinnegodo smażenia
1łyżeczkamieszanki cynamonu i gałki muszkatołowejlub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich
1łyżeczkaskórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiruopcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
1łyżkabazyliiposiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią
sól, pieprz
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
Cebulę z czosnkiem oraz porem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć.
Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem i porem oraz posypując różyczkami brokuła, marchewką i tymiankiem. Ostatnią warstwą jest brokuł z marchewką.
Zalewam całość śmietanką i przykrywam.
Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. ziemniaki powinny zmięknąć.
Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę kawałkami sera pleśniowego.
Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.