1kgcukiniipokrojona w duże plastry o grubości 3-4 mm; dodatkowo do 1 kg cukinii można dołożyć 500 g obranych, pokrojonych na plasterki ziemniaków
4plastryboczku surowego wędzonegoopcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli
1cebuladuża; drobno posiekana
2-4ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki
2szklankisłodkiej śmietanki do zup i sosów18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
1jajkolub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
½szklankidrobno startego sera żółtego
2łyżkioliwy lub oleju roślinnegodo smażenia
1łyżeczkamieszanki cynamonu i gałki muszkatołowejlub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich
1łyżeczkaskórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiruopcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
1łyżkabazyliiposiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią
sól, pieprz
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić.
Cynamon i gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam cukinię, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem i boczku oraz posypując tymiankiem. Ostatnią warstwę zostawiam bez warzyw i mięsa.
Zalewam całość śmietanką i przykrywam.
Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Cukinia powinna zmięknąć.
Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę serem żółtym.
Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.