12sztukpieczarekumyte, obrane, pokrojone na plasterki
8plasterkówszynkiopcjonalnie
1cebulamała; drobno pokrojona
1ząbekczosnkuniewielki; pokrojony w cienkie plasterki
2łyżeczkimasła
2łyżkiolejulub masła klarowanego
sól, pieprz
Instrukcje
Smażenie pieczarek
Cebulę z czosnkiem szklę na maśle klarowanym lub oleju na niedużym ogniu, delikatnie prósząc solą.
Dodaję pieczarki i szklę przez chwilę, mieszając i rozprowadzając po nich tłuszcz. Przykrywam.
Na średnim ogniu duszę pieczarki skropione sokiem z cytryny przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
Odkrywam, dosypuję przyprawy i zioła oraz skórkę z cytryny. Smażę na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do odparowania.
Składanie
Bagietki smaruję masłem i układam na wierzchu pieczarki.
Posypuję serem żółtym.
Nastawiam piekarnik na 300 °C (tryb grillowania tylko od góry).
Od razu wstawiam zapiekanki na jedną z wyższych półek (żeby były w miarę blisko rozgrzewającej się u góry grzałki). Piekę przez ok. 10-15 minut, do zrumienienia pieczywa i roztopienia sera.