250gmakaronunajlepiej kolanka, ale mogą też być penne lub świderki; w wersji bezglutenowej polecam makaron z soczewicy
1szklankastartego (grube oczka) sera żółtego Gruyere lub pecorino romanomożna zastąpić dziurawym serem królewskim lub gouda
2szklankistartego (grube oczka) sera cheddarmożna zastąpić np. serem morskim
Sos beszamelowy
2½szklankimleka
5łyżekmasła+ dodatkowe do posmarowania formy
2½łyżkimąkipszenna lub bezglutenowa
1½łyżkisoku z cytryny
¾łyżeczkisoli
⅓łyżeczkipieprzu
1⅓łyżeczkigałki muszkatołowej
1szczyptachiliopcjonalnie
Instrukcje
Gotowanie makaronu
Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra + dół). Naczynie do zapiekania makaronu smaruję masłem.
Makaron gotuję „al dente”, ok. 3 minuty krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Przelewam zimną wodą na durszlaku po ugotowaniu.
Sos beszamelowy
Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy.
Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzam sos do zgęstnienia (wystarczy lekkie zgęstnienie, bo całość „dojdzie” potem jeszcze w piekarniku z makaronem.
Zdejmuję z ognia, dosypuję połowę wszystkich serów. Mieszam do uzyskania kremowej konsystencji.
Łączenie składników
Makaron mieszam z sosem serowym.
Układam połowę makaronu w naczyniu do zapiekania. Posypuję połową pozostałego sera.
Przykrywam warstwę serową pozostałym makaronem i posypuję pozostałym serem.
Wstawiam do piekarnika (środkowa półka) na ok. 30 minut. Wierzchnia, serowa warstwa powinna się rozpuścić i delikatnie zrumienić w kilku miejscach.
Serwuję po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika. Dla dekoracji można posypać całość zielonymi listkami, np. bazylii, szałwii lub rozmarynu.