Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta na letni obiad. Bardzo prosty przepis jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z cebulą i koperkiem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
zasmażana młoda kapusta
Servings:
6
Calories:
226
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Baza
1
główka
białej młodej kapusty
mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana
2
łyżki
masła
lub masła klarowanego
1
cebula
mała; drobno pokrojona
3
łyżki
białego octu winnego lub soku z cytryny
1
łyżeczka
suszonego koperku
1
łyżeczka
soli
½
łyżeczki
pieprzu
1
łyżka
cukru
opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy
Do zasmażki
2
łyżki
mąki
2
łyżki
masła
Instrukcje
Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Na patelni roztapiam na niewielkim ogniu połowę masła i szklę do miękkości cebulę.
Do cebuli dokładam uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażam chwilę całość, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 5 minut.
Podduszoną kapustę doprawiam koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszam całość sokiem z cytryny lub octem.
Odsuwam kapustę na bok patelni, dodaję masło na zasmażkę i topię, następnie zasypuję mąką.
Zasmażam lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączę zasmażkę z kapustą.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
masło klarowane
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
226
kcal
|
Carbohydrates:
25
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
11
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
30
mg
|
Sód:
549
mg
|
Potas:
607
mg
|
Fiber:
8
g
|
Cukier:
13
g
|
Witamina A:
685
IU
|
Witamina C:
123.3
mg
|
Wapń:
145
mg
|
Żelazo:
1.9
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!