Ziemniaki Hasselback czyli ziemniaki po szwedzku. Ponakrawane w cienkie plastry, ale wciąż całe ziemniaki zapiekane z sosem śmietankowym i ziołami oraz solą i białym pieprzem. Najlepsza zapiekanka ziemniaczana ze śmietanką i ziołami.
1pęczeknatki pietruszkilub inne zioła do dekoracji
masło lub oliwado posmarowania formy
tarta bułka
sól, biały pieprznajlepiej świeżo zmielone
Instrukcje
Obrane ziemniaki dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy po kolei układam na łyżce (najlepiej drewnianej) i gęsto nacinam, aż do brzegów łyżki.
Ponacinane ziemniaki lekko solę.
Płaską formę żaroodporną smaruję cienką warstwą tłuszczu (masłem albo oliwą) i posypuję tartą bułką.
Układam w formie ziemniaki i wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piekę przez ok. 20 minut.
W czasie gdy ziemniaki się zapiekają, płuczę szałwię, osuszam, kilka gałązek odkładam do dekoracji. Od pozostałych gałązek odrywam listki.
Przyprawiam śmietankę solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem.
Wyjmuję z piekarnika ziemniaki, polewam równomiernie śmietanową mieszanką i znów wstawiam do pieczenia. Zapiekam jeszcze 35-40 minut w temperaturze 180 °C.
Po wyjęciu z piekarnika posypuję ziemniaki żółtym serem, listkami szałwii i, opcjonalnie, dodatkowym białym pieprzem.
Gotową zapiekankę dekoruję odłożonymi gałązkami szałwii i ewentualnie innymi ziołami.