Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa grzybowa
Pachnąca zupa grzybowa z grzybów suszonych, z dodatkiem cebuli i pora lub czosnku, marchewki i odrobiny gorczycy oraz cynamonu, dzięki którym jest wyjątkowo aromatyczna, a zagęszczana zdrowiej - jogurtem.
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
grzybowa, zupa grzybowa, zupa z grzybów, zupa z grzybów suszonych, zupa z suszonych grzybów
Servings:
6
osób
Calories:
136
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
100-200
g
suszonych grzybów
1,5
l
wywaru warzywnego lub drobiowego
1
cebula
drobno pokrojona
1
por
mały, tylko biała część, pokrojony w talarki; można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę
½
marchewki
obrana, pokrojona na plasterki
100-200
g
jogurtu naturalnego
2
łyżki
szczypiorku lub koperku
drobno posiekany
2
łyżki
masła
zwykłe lub klarowane, można zastąpić olejem rzepakowym
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku
do dekoracji
1
łyżeczka
gorczycy
opcjonalnie
1
szczypta
cynamonu
opcjonalnie
Instructions
Grzyby moczę przez kilka godzin w zimnym wywarze. Odcedzam, odciskam i kroję na plasterki. Wywar zachowuję.
W garnku, na maśle, szklę cebulę z porem lub czosnkiem oraz gorczycą.
Dodaję grzyby i marchewkę i podsmażam całość.
Zalewam wywarem, w którym moczyły się grzyby, doprawiam cynamonem, solą i pieprzem i gotuję przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
Zmniejszam ogień do minimum. Do jogurtu wlewam kilka łyżek zupy i mocno, dokładnie mieszam.
Powoli, cały czas mieszając, wlewam mieszankę jogurtową do zupy. Zostawiam jeszcze przez 1-2 minuty na ogniu.
Serwuję zupę grzybową posypaną koperkiem i tymiankiem.
Notes
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
jogurt naturalny
Nutrition
Serving:
275
ml
|
Kalorie:
136
kcal
|
Carbohydrates:
21
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
5
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
14
mg
|
Sód:
1058
mg
|
Potas:
377
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
1825
IU
|
Witamina C:
4.8
mg
|
Wapń:
57
mg
|
Żelazo:
0.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!