Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa krem z bobu
Doskonała zupa krem z bobu z cukinią, porem, marchewką, doprawiona odrobiną chili oraz ziołami. Pyszna wegańska zupa kremowa z bobem na letni obiad.
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
35
minuty
minuty
Łączny czas:
45
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Servings:
6
Calories:
331
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
bobu
blanszowany (wrzucony w łupinach do wrzątku, gotowany 3 minuty pod przykryciem), lekko przestudzony, obrany
1
cebula
pokrojona w talarki lub półksiężyce
1
por
biała część, pokrojony w talarki
3
ząbki
czosnku
drobno posiekany
1
marchewka
obrana, pokrojona w plastry
1
cukinia
średnia; pokrojona w półksiężyce
4
łyżki
oliwy
extra vergine, o niskiej kwasowości
5
szklanek
wody
1
łyżeczka
soli
1
łyżka
suszonego lubczyku
można zastąpić suszonym koperkiem, ziołami prowansalskimi lub suszoną kolendrą albo miętą
½
łyżeczki
chili
4
łyżki
słonecznika
uprażony na suchej patelni
pieprz
świeżo zmielony
świeże zioła
do dekoracji
Instructions
W dużym garnku szklę cebulę, czosnek i por na oliwie.
Dodaję marchewkę i cukinię i duszę pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut.
Zalewam 5 szklankami wody, solę, dodaję zioła, dosypuję pieprz, zagotowuję.
Zmniejszam ogień do minimum, żeby zupa delikatnie pyrkała i zostawiam pod przykryciem na 30 minut.
Dodaję bób (część można odłożyć do dekoracji), trzymam całość na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
Miksuję całość blenderem. Doprawiam dodatkową solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podaję zupę udekorowaną świeżymi ziołami i bobem, posypaną uprażonym słonecznikiem.
Nutrition
Serving:
300
g
|
Kalorie:
331
kcal
|
Carbohydrates:
40
g
|
Białko:
15
g
|
Fat:
13
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
420
mg
|
Potas:
660
mg
|
Fiber:
10
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
2035
IU
|
Witamina C:
10.8
mg
|
Wapń:
93
mg
|
Żelazo:
3.4
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!