Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska z wołowiną, z dodatkiem fasoli i kukurydzy, gotowana na czerwonym winie, pięknie pachnąca przyprawami. To aromatyczna i ostra zupa meksykańska, idealna na jesienne i zimowe, chłodne wieczory.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
45
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Meksykańska
Słowo kluczowe:
zupa meksykańska
Servings:
6
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
kg
mielonej wołowiny
2
cebule
drobno pokrojone
2
ząbki
czosnku
bardzo drobno pokrojone
2-3
kolorowe papryki
pokrojone w grubą kostkę
400
g
czerwonej fasolki
z puszki, odcedzona
400
g
kukurydzy
z puszki, odcedzona
3
pomidory
bez pestek i skórki, pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 puszką pomidorów
½
l
wywaru
wołowy lub warzywny
1
szklanka
czerwonego wina
wytrawne
2
łyżki
mąki kukurydzianej
można rozprowadzić w wodzie lub zrobić zasmażkę
1
łyżeczka
chili
1
łyżeczka
mielonego kuminu
kminku rzymskiego
1
łyżeczka
kolendry
utłuczona w moździerzu
8
łyżek
tłuszczu
sól, pieprz
Instrukcje
Na tłuszczu, w garnku lub na bardzo głębokiej patelni, szklimy cebulę z czosnkiem.
Do zeszklonej cebuli dodajemy zmielone mięso i podsmażamy aż zmięknie i się zrumieni.
Podsmażone mięso zalewamy czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut.
Dolewamy wywar i dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Dodajemy fasolkę z puszki i kukurydzę (razem z zalewami) oraz pomidory. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut.
Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę. W razie potrzeby zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą (rozprowadzoną w wodzie lub w formie zasmażki).
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Zupę można podać z dodatkiem porwanych na mniejsze kawałki placków
tortillas
.
Jak ugotować fasolę
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
zasmażkę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!