Najlepsza zupa mleczna z kaszą jaglaną lub manną, która nie jest mdła dzięki dodatkowi soku z cytryny, a całość wzbogacają pyszne i zdrowe orzechy lub migdały. To bardzo pożywna i zdrowa zupa mleczna na śniadanie.
5łyżek kaszy jaglanejalternatywnie można wykorzystać kaszę mannę
1łyżeczka tapiokisproszkowana lub w drobnych kulkach; można zastąpić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną
1-2łyżki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol - jest zdrowszy od klasycznego i ma dwa razy mniej kalorii; można też zastąpić miodem lub syropem z agawy lub ½-1 dojrzałym bananem zmiksowanym z mlekiem w blenderze
1łyżka soku z cytrynylub ekstraktu z wanilii; można zastąpić miąższem z ½ laski wanilii albo dużą szczyptą cynamonu
migdały w płatkach, siekane orzechy włoskie lub pistacje do posypaniauprażone na suchej patelni; w wersji z cynamonem można dodać prażone plasterki jabłek
świeża mięta do dekoracji
Instrukcje
Kaszę jaglaną, dokładnie opłukaną w wodzie (woda wypływająca znad kaszy ma być czysta - można wykorzystać ją do podlania kwiatów :)), przelewamy wrzątkiem.
Kaszy manny w ten sposób przygotowywać nie trzeba.
Zagotowujemy 1 szklankę mleka i dodajemy odcedzoną kaszę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 15 minut (nie odkrywamy i nie mieszamy w trakcie gotowania).
Ugotowaną kaszę odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.
Pozostałe mleko mieszamy z tapioką (rozcieramy ewentualne grudki) i wybranym środkiem słodzącym. Wlewamy do garnka z kaszą i ponownie wstawiamy na ogień.
Gotujemy 2-3 minuty na niewielkim płomieniu, aż mleko się zagrzeje i delikatnie zgęstnieje od tapioki.
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub wanilią, przelewamy do miseczek.
Dekorujemy prażonymi migdałami lub orzechami/pistacjami i świeżą miętą.
Zupę, bez soku z cytryny, można przygotować wcześniej, wieczorem, a rano jedynie odgrzać, dodać sok i bakalie i zaserwować w postaci szybkiego śniadania.