Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osób
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa mleczna z marchewką
Zupa mleczna z marchewką i migdałami, z dodatkiem rodzynek i migdałów. Pięknie pachnąca zupa mleczna z marchewką na sobotnie lub niedzielne śniadanie.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Śniadanie, Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
zupa mleczna z marchewką
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
l
mleka
4
marchewki
średniej wielkości, utarte na tarce
2
łyżki
rodzynek
1
garść
migdałów
blanszowane
50
g
masła
¼ kostki
4
łyżki
soku z cytryny lub pomarańczy
opcjonalnie
kilka łyżek wody
cynamon
kilka migdałów do dekoracji
kilka
łyżek
cukru
polecam alternatywnie wykorzystać cukier brzozowy lub syrop z agawy, albo dodać do zupy pół banana, rozduszonego widelcem
Instrukcje
Roztapiam masło w garnku, wrzucam marchewkę, zalewam niewielką ilością wody. Duszę na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.
Studzę marchewkę i miksuję na gładko w blenderze.
Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dosypuję mąkę, i cały czas mieszając, trzymamy na małym ogniu, aż zrobi się zasmażka.
Do zasmażki wlewam mleko, dodaję rodzynki i utartą marchewkę, zagotowuję, cały czas mieszając.
Gdy zupa się zagotuje, zmniejszam ogień i dodaję utarte migdały i gotuję jeszcze chwilę na małym ogniu. Dosładzam cukrem według własnego uznania.
Miksuję zupę ręcznym blenderem bezpośrednio w garnku lub studzę i przelewam do tradycyjnego blendera, a po zmiksowaniu podgrzewam.
Podaję posypaną tartymi migdałami ze skórką i cynamonem.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Zupa mleczna z marchewką świetnie skomponuje się z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy, który podkreśli i urozmaici jej smak.
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!