Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa pomidorowa
Polska zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, najprostsza, domowa zupa z pomidorów lub soku pomidorowego czyli tradycyjna pomidorówka.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
zupa pomidorowa
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
pomidorów
lub 500 ml soku pomidorowego 100%
1
cebula
mała, drobno pokrojona
50
g
masła
1,5
l
wywaru warzywnego lub drobiowego
2
łyżki
mąki
1-2
łyżki
cukru
sól, pieprz
Instrukcje
Zagotowujemy wywar warzywny.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, przecieramy miąższ przez sito lub miksujemy w blenderze.
Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dodajemy sos pomidorowy do wywaru (wcześniej odlewamy z niego 1 szklankę), mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień.
Mąkę rozrabiamy z połową pozostałego wywaru, dodajemy do zupy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
Śmietanę rozrabiamy z drugą połową pozostałego wywaru, również dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
Zamiast mąką, zupę można zagęścić
zasmażką
lub zmiksowanymi warzywami pozostałymi z gotowania wywaru.
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!