Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa z białych warzyw
Pyszna zupa z białych warzyw na bazie cebuli, pora, czosnku i kalafiora, z dodatkiem pietruszki i ziemniaków. Doprawiona ziołami lub korzennymi przyprawami. Doskonały krem z białymi warzywami na obiad.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
krem z białych warzyw, zupa z białych warzyw
Servings:
6
osób
Calories:
242
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
750
ml
wywaru warzywnego
w wersji niewegańskiej można zastąpić drobiowym
250
ml
mleka kokosowego
w wersji niewegańskiej można zastąpić słodką śmietanką do zup 12-18%
400
g
kalafiora
podzielony na różyczki
200
g
ziemniaków
obrane, pokrojone w grubą kostkę
150
g
korzenia pietruszki lub pasternaku
obrana, pokrojona na plasterki
100
g
selera korzeniowego
obrany, pokrojony w grubą kostkę
1
cebula
duża; pokrojona w talarki lub półksiężyce
3
ząbki
czosnku
pokrojony na plasterki
4
łyżki
nasion słonecznika
lub migdałów, albo nerkowców
3
łyżki
soku z cytryny lub limonki
2
łyżki
oliwy
w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło
⅓
łyżeczki
gałki muszkatołowej
świeżo zmielona
⅓
łyżeczki
cynamonu
można zastąpić 1 łyżeczką suszonych ziół prowansalskich
½
łyżeczki
pieprzu
świeżo zmielony; biały lub czarny
1
łyżeczka
soli
Instrukcje
W dużym garnku do gotowania zupy szklę cebulę z czosnkiem na oliwie.
Dodaję kalafior, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na średnim ogniu podsmażam przez kilka minut, mieszając.
Dodaję wywar i sól, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam ogień.
Na niedużym ogniu, żeby zupa lekko bulgotała, gotuję, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.
Dodaję mleko kokosowe, słonecznik i przyprawy i trzymam na niedużym ogniu jeszcze parę minut.
Doprawiam sokiem z limonki/cytryny i miksuję blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
wywar warzywny
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
242
kcal
|
Carbohydrates:
20
g
|
Białko:
5
g
|
Fat:
17
g
|
Tłuszcze nasycone:
8
g
|
Sód:
937
mg
|
Potas:
655
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
265
IU
|
Witamina C:
46.7
mg
|
Wapń:
60
mg
|
Żelazo:
3.4
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!