Zupa z kozaków, inaczej zupa z koźlarzy, z pomidorami, migdałami, dymką i czosnkiem. Pięknie pachnąca zupa z kozaków czyli rudych grzybów rosnących w brzózkach :).
3pomidorydojrzałe; sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
5-10łyżek migdałów w płatkach
1puszka groszku konserwowegokilka łyżek osobno, do dekoracji; można zastąpić 1 szklanką groszku mrożonego
1szklanka kwaśnej śmietany 18%
2łyżki mąki kukurydzianej
1pęczek cebuli dymkidrobno pokrojona, część odłożona do dekoracji
2ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę
1łyżka cukruopcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Grzyby smażę na maśle przez 15-20 minut.
Wywar doprowadzam do wrzenia w garnku, dodaję grzyby, pomidory i płatki migdałowe oraz groszek i cebulę. Gotuję chwilę, doprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem.
Zostawiamy na chwilę na ogniu, można jeszcze doprawić, a jeśli zupa jest za kwaśna, dodać cukier.
Czosnek szklę na maśle.
Wlewam zupę do talerza, ozdabiam pozostałym groszkiem, szczypiorkiem i czosnkiem.