4łyżki cukrunajlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
1łyżka miodunajlepszy będzie miód spadziowy
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
5goździków
½łyżeczki mielonego cynamonu
Instrukcje
Owoce razem z przyprawami zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
Odcedzam (zachowuję wywar!) i przecieram przez sito lub, bez odcedzania, miksuję całość w blenderze.
Kilka łyżek śmietanki mieszam intensywnie z mąką i cukrem. Stopniowo dodaję pozostałą śmietankę.
Łączę wszystkie składniki, chwilę gotuję i serwuję lub odstawiam do wystudzenia i schłodzenia.
Zupa z wiśni świetnie smakuje podana na ciepło lub na zimno, z dodatkiem biszkoptów lub groszku ptysiowego. Można też podać ją z ugotowanym makaronem lub ryżem.