Wrapy z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem, czyli propozycja dla tych z Was, którzy twierdzą, że w ciągu tygodnia nie mają czasu na gotowanie w domu. Chcę Was przekonać, że można zrobić sobie szybki obiad, po powrocie z pracy lub szkoły, nie spędzając w kuchni więcej niż 15 minut.
Zobacz też: Więcej pomysłów na szybki obiad
Wymyślanie prostych dań, jednocześnie smacznych i pożywnych, wcale nie musi być trudne, a jeśli dopiero zaczynacie swoje kulinarne przygody, eksperymentujcie z mięsem o łagodnym smaku, np. kurczakiem. O wiele szybciej niż kotlety z kurczaka, przygotujecie pierś, pokrojoną na kawałki. Dołóżcie ulubiony ser, który doda charakteru łagodnemu mięsu lub dodajcie sezonowe warzywa – do łagodnego mięsa pasuje praktycznie wszystko. Wykorzystajcie sałatę lub szpinak – są łatwo dostępne w sklepach i na bazarach, a jeszcze lepiej mieć w domu małą doniczkę z sałatą i obrywać z niej codziennie po kilka listków.
Uniwersalny sos winegret lub nieco bardziej wyszukane, choć coraz częściej spotykane balsamico podkreśli smak wszystkich składników, ale nawet oliwa extra vergine, którą spryskacie sałatę, sprawdzi się idealnie w roli zdrowego sosu. Robiąc większe zakupy do domu, zadbajcie o zapas półproduktów, które możecie trzymać w lodówce lub zamrażalniku i wykorzystać na szybko, do przygotowania smacznego posiłku. Mrożone warzywa, w razie gdyby zabrakło Wam świeżych. Makarony, ryż, kasza lub wrapy. Jeśli ograniczacie spożywanie białej mąki, wybierzcie wersje „Spelt&Oat” i „Multigrain”.
Wrapy, pszenne placki, cienkie i łatwe do podgrzania, dają nieskończenie wiele możliwości przygotowania smacznego posiłku. Zamiast kanapki można zabrać je na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, zapakowane w woreczek lub pudełko i przed południem zjeść na zimno lub podgrzać w biurowej kuchence mikrofalowej. Po powrocie do domu, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na stanie przy garnkach, sprawdzają się jako baza do smacznego i szybkiego obiadu. Wrapy możemy nadziewać czym chcemy, wykorzystując sprawdzone połączenia smakowe lub eksperymentując. Białka, węglowodany i witaminy, a przy tym zdrowe tłuszcze, jeśli zdecydujemy się dodać do całości orzechy, migdały lub słonecznik. Pożywny, zbilansowany posiłek w 15 minut. Smaczna alternatywa dla klasycznego obiadu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 tortille pszenne (białe, bez konserwantów lub pełnoziarniste)
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, oczyszczona z błon i tłuszczu, pokrojona na kawałki o wielkości 1 kęsa)
- 1 gruszka (obrana, bez ogryzka, pokrojona na plasterki; można zastąpić jabłkiem, kilkoma różowymi winogronami lub nasionami z 1, małego granatu)
- 2 garście szpinaku (świeży, małe listki, umyte i osuszone na ściereczce)
- 4 suszone pomidory (opcjonalnie; pokrojone w cienkie paski)
- 6 plasterków sera koziego pleśniowego (ukrojone z roladki o średnicy ok. 4 cm)
- 2 łyżki migdałów (blanszowane, w słupkach lub płatkach; można zastąpić orzechami lub słonecznikiem)
- 2 łyżki balsamico
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ćwiartka cytryny lub limonki (można zastąpić kawałkiem pomarańczy)
- ½ łyżeczki tymianku (można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich)
- ½ łyżeczki rozmarynu (można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Migdały lub orzechy prażymy na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.
- Kurczaka zalewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny/limonki/pomarańczy oraz ziołami. Można odstawić go na 30-60 minut do lodówki.
- Smażymy szybko kurczaka na patelni, delikatnie tylko zrumieniając mięso.
- Dodajemy do kurczaka gruszkę i pod przykryciem dusimy całość przez ok. 2-3 minuty. Odstawiamy.
- Podgrzewamy wrapy na suchej patelni, z obu stron.
- Na każdym wrapie układamy szpinak i plasterki sera.
- Spryskujemy listki oliwą.
- Dodajemy kurczaka z gruszką.
- Doprawiamy balsamico.
- Posypujemy mięso prażonymi migdałami.
- Zawijamy wrapy i od razu serwujemy.
A może macie propozycję wykorzystania innych dodatków we wrapach? Dajcie znać, z czym przygotowaliście swoje wrapy z kurczakiem!