Wuzetka, znana też jako ciasto WZ (W-Z), lub ciasto WZK, skrót od „wypiek z kremem”. Przepis na wuzetkę: upiec biszkopt kakaowy, zrobić bitą śmietanę i polewę czekoladową. Deser zapamiętany przeze mnie z czasów PRL, w których się urodziłam i w których przyszło mi spędzić kilka pierwszych lat mojego życia. Pamiętam do dziś zapach kawiarni z tamtych lat, kiedy rodzice zabierali mnie na lody „U Zbyszka”. Śmietankowe, z polewą czekoladową, w szklanych pucharkach… A do tego unosząca się wokół woń, którą ciężko mi opisać…
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto
Taki sam zapach panuje do dziś we wrocławskiej „Witamince”, której historia sięga chyba równie odległych czasów. Lody z polewą truskawkową, w tamtych latach moje ulubione! Czasami „U Zbyszka” zamawialiśmy też wuzetki. Po pysznym deserze mogłam do woli pograć na automacie i zestrzelić jak najwięcej statków kosmicznych nieprzyjaciela.
Przepis na wuzetkę jak za dawnych lat
Niedawno odtworzyłam w mojej kuchni wersję „zbyszkowej” wuzetki, wzbogacając ją o zdobycze czasów kapitalizmu. Wykorzystałam likier pomarańczowy zamiast rumu czy spirytusu i polewę czekoladową z prawdziwej, gorzkiej czekolady. Zobaczcie jak zrobić wuzetkę krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt na wuzetkę
- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 8 łyżek cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 5½ łyżek mąki (przesiana przez sitko; tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 650)
- 2½ łyżki gorzkiego kakao (przesiane przez sitko)
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
- 200 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu albo konfitury
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 50 g masła (lub 50 ml śmietanki kremówki)
Krem do wuzetki
- 750 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu; dobrze schłodzona w lodówce, na najwyższej półce)
- 3 łyżki cukru-pudru (opcjonalnie)
- 1½ łyżki żelatyny
Do nasączenia (do wyboru)
- likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy, albo inne soki i likiery z kwaskowatych cytrusów
- herbata z cytryną (zimna)
- rum (najlepiej biały)
- likier kokosowy lub gruszkowy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biszkopt czekoladowy
- Piana z białek – jak ubić
- Bita śmietana – jak ubić
- Krem z bitej śmietany – przepis
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
- Polewa czekoladowa – przepis
- Jak zrobić powidła śliwkowe
Jak zrobić
- Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
- Do utartych żółtek dodajemy mąkę i kakao oraz ½ łyżki soku z cytryny, mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
- Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodajemy ½ łyżki soku z cytryny.
- Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
- Masę od razu przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
- W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
- Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć blaszkę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
- Gotowy biszkopt czekoladowy od razu wyjmujemy z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
- Biszkopt studzimy w formie ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie.
- Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki na 2 placki.
- Ubijamy śmietankę, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody.
- Nasączamy spód ciasta ponczem lub alkoholem i smarujemy powidłami, dżemem lub konfiturą (połową porcji).
- Smarujemy spód ciasta bitą śmietaną (pół szklanki pozostawiamy do dekoracji wierzchu).
- Przykrywamy śmietanę górnym biszkoptem, nasączonym ponczem lub alkoholem i posmarowanym pozostałymi powidłami lub konfiturą czy dżemem.
- Na wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową i odstawiamy do zastygnięcia.
- Delikatnie zaznaczamy nożem granice, wzdłuż których będzie krojone ciasto. Każdy kwadrat „wyrysowany” nożem na polewie dekorujemy bitą śmietaną ze szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Odstawiamy ciasto do lodówki do stężenia na ok. 1-2 godziny.
- Serwujemy wuzetkę udekorowaną konfiturą, świeżymi lub kandyzowanymi owocami oraz szczyptą kakao.
Wartości odżywcze
Wuzetka z tamtych czasów była lekka jak piórko i wilgotna. Ponieważ w domu mieliśmy gazowy piekarnik i mama piekła wyrastające ciasta tylko w prodiżu, na W-Z czy biszkopty mogliśmy pozwolić sobie częściej w kawiarni lub cukierni niż w domu. Podobnie jest dziś, po latach, pomimo tego, że mam wszystko, czego potrzeba do pieczenia domowych ciast. Lubię czasem iść do kawiarni i spróbować „kupnego” wypieku. To bardzo przyjemne, gdy udaje się trafić na słodkie cuda, o których już dawno zapomniałam. Jeden kęs, przymknięcie oczu… W ustach rozpływa się smak, a w głowie budzą wspomnienia. Wracają w myślach czasy, kiedy prawie niczego nie było w sklepach. Pomimo tego chodziło się czasem do kawiarni, kina, teatru, a nawet jadało w restauracjach. Historie, które dziś wydają się tak bardzo abstrakcyjne. A to właśnie one są znakiem rozpoznawczym mojego dzieciństwa, pełnego dobrych smaków.
Wuzetka przepis
Chociaż w moim domu, zamiast zapachu PRL-owskiej kawiarni, unosiła się woń czekolady, wyjadając resztki bitej śmietany z miski i nucąc Majkę Jeżowską, przez chwilę znów byłam małą dziewczynką. Upiekłam biszkopt na pianie z białek. Zmiksowałam krem z bitej śmietany. Przełożyłam nasączone ciasto, polałam polewą. A potem udekorowałam i wstawiłam do lodówki.
Jak udało się Wasze ciasto W-Z? Będzie częściej gościć na Waszych stołach? A może pamiętacie jakieś inne specjały i ciasto WZK to dopiero początek powrotu wspomnień z dawnych lat?
Obawiam się że biszkopt z 4 jak pieczony 60 min.zamieni się w suchy wiórek. Ja osobiście pieklabym 30-35 min.
On jest pieczony w kwadratowej foremce o boku 23 cm, więc wychodzi na tyle wysoki, że w 30-35 minut może się jeszcze nie dopiec. I tak się go potem nasącza, więc ewentualna suchość się zgubi. Ale jeśli uznasz, że po 35 minutach jest dobry, bo wyrósł i wszystko będzie wskazywać na to, że jest już na tyle przypieczony z wierzchu, że środek też może mieć gotowy, to oczywiście można robić próbę patyczkiem i jeśli jest suchy, to wyjmować.
Hej, właśnie przeczytałam komentarz Agi, miałam ten sam problem, a teraz jeszcze bardziej widzę bład, maka tortowa! Do tego te jeszcze te płaskie łyzki, a zeby tego bylo malo to jeszcze jakies dziwne kakao super mocne, ze ciasto wygladalo jak czekolada w kostce 😛 Warto by podkreslic w składnikach wazne kwestie, bo chcac ratowac ciasto skonczylam na 12 jajkach! Ciasto w piekarniku, nie mam pojecia co z tego wyjdzie…
Trzymam kciuki, żeby wyrosło i nie opadło. Dopisałam uwagę o mące – poprawiam cały czas archiwalne przepisy, dodając takie informacje, bo nie we wszystkich recepturach je precyzowałam, ale do wuzetki jeszcze nie doszłam.
Witam! chciałam dowiedzieć się dlaczego już w pierwszej części przepisu masa wygląda u mnie zupełnie inaczej niż na filmiku. Już po dodaniu mąki i pozostałej części składników masa robi się twarda jak kamień…:(
Dobry wieczór. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. To są klasyczne proporcje ciasta biszkoptowego: na 1 jajko przypadają 2 łyżki cukru i 2 łyżki mieszanki mąki i kakao. Mogę przypuszczać, że jajka są mniejsze niż rozmiar M, a łyżki, zamiast płaskie, były czubate i mąka nie była pszenna tortowa, tylko np. do ciasta drożdżowego.
Świetne !
A możesz pokakzać ciasto w kształcie saochodu?
PROSZĘ!!!!!!!!!!
czy ten czerwony blender jest z marki kitchenaid
Pamietam jak pokazala sie pierwsza W-Ztka w latach 70tych. Dzisiejsze
W-Zetki niczym nie przypominaja tamtej orginalnej, Ciasto bylo zolte tak
jakby biszkoptowe i charakteryzowala sie bardzo pyszna warstwa lukrowa na
gorze. Mialo na dole inne sztywniejsze i twardze kruche ciasto i dziwny
smaczny dzem albe marmolada i o specyficznym smaku bita smietanke. Ciastko
bylo kwadratowe ale nie tak wysokie. Nie moge znalezc tego przepisu
orginalnego tej pierwszej W-Zetki. Nie mam pojecia czy ten przepis ktos
zachowal. Warszawo pomoz mi. Jesli jest ktos z Warszawy kto zna ten przepis
to bym byla bardzo wdzieczna. Ciastko mialo cos wspolnego z ukonczeniem
trasy WZ. Dzisiejsze W-Ztki sa zniewaga dla tamtej oryginalnej.
Genialny przepis(a jeszcze bardziej genialny pojemnik na màke)
„Zestaw obowiązkowy kawa plus WZ-ka, walczymy o Złotą Patelnie” . hahaha 😉
O której kawiarni we Wrocławiu wspominasz na początku filmu?
mniam 🙂
Wuzetka – #przepis na ciasto z czasów PRL, znane też jako W-Z lub WZK.