fbpx
Czytasz właśnie
Wywar warzywny

Wywar warzywny

Wywar warzywny
5/5 (4)

Dobry wywar, na przykład wywar warzywny, jest podstawą pysznej zupy, gwarantując połowę sukcesu w jej przygotowaniu. Obok wywaru drobiowego lub wołowego jest niezastąpionym składnikiem smacznego risotto. W czasach, kiedy upraszczamy sobie gotowanie i skracamy czas spędzany w kuchni, sięgając po wywary z kostki i gotowe buliony, warto choć raz spróbować przygotować wywar warzywny ze świeżych warzyw by przekonać się, że żaden sklepowy produkt nie zastąpi jego wspaniałego smaku.

Zobacz też: Najlepszy wywar z resztek warzyw – HIT!

Najprostszą metodą przygotowania wywaru warzywnego jest zalanie warzyw wrzątkiem, dosypanie soli i ugotowanie do miękkości. Osobiście przygotowuję wywar warzywny nieco inaczej, dusząc pokrojone warzywa na maśle przez ok. 15 minut, następnie gotując je przez ok. 20 minut w osolonej wodzie.

Zobacz też
Koktajl marchewkowy

Dodatek soli i duszenie na maśle wydobywają cały smak i aromat warzyw. Wywaru niczym dodatkowo nie doprawiam – przyprawy dosypuję dopiero bezpośrednio do gotującej się zupy.

Wywar warzywny

Wywar warzywny

Przepis na wywar warzywny czyli podstawowy wywar do zup i sosów, bez dodatku mięsa. Jest to wywar warzywny esencjonalny, dzięki podsmażeniu warzyw na maśle.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: bulion warzywny, wywar warzywny
Liczba porcji: 1 l wywaru
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg warzyw (1 cebula, 1 por (biała część, 1 pietruszka, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego lub ½ korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki)))
  • l wody
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Warzywa dusimy pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut.
  • Zalewamy warzywa wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, do miękkości.
  • Odcedzamy warzywa z wywaru (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw). Wywar można przechowywać w lodówce przez 2 dni lub zamrozić w kilku porcjach.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

11 komentarzy
  • wszystko fajnie, ładnie. pomidorowa (z ryżem) na wywarze wyszła jak za czasów przedszkola 🙂 pytanie co polecasz na zupe krem z pozostałych produktów?

    • Super, cieszę się, że smaczna :). Pozostałe produkty z gotowania wywaru można zmiksować w blenderze i rozprowadzić śmietaną do zup i sosów 12-36%, doprawiając w razie potrzeby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość można podgrzać albo schłodzić (wtedy można zastąpić śmietanę kefirem albo jogurtem naturalnym). Wyjdzie z tego smaczny krem z warzyw na ciepło (można dodatkowo posypać tartym serem żółtym) lub warzywny chłodnik :).

  • Super! od niedawna zaczęły mi smakować zupy , wróciłam do nich, bo znudziły mi się gniotowate bułki ze sklepu i jedzenie w biegu. Dziś w nocy 🙂 trafiłam na tego bloga zrobiłam według przepisu bulion warzywny z mrożonych co prawda, ale całkiem porządnych warzyw azjatyckich. Dzięki za świetne porady :)) w kolejce czeka zupa miso 🙂

  • Witam, przybywam od Kominka, bardzo lubię blogi kulinarne a Pani jeszcze nie znałam. To, że ktoś dał kciuki w dół nie musi świadczyć o tym, że jest producentem, może po prostu uważa taki wywar za mało treściwy? Po co od razu drwiny? Ja z domu rodzinnego wynoszę, że podstawą zupy jest wywar na mięsie, np. nóżce kurczaka, plus marchew, pietruszka, por, kawałek selera. W przeciwieństwie do Pani przepisów nie znam z domu w ogóle zup zagęszczanych mąką, bo i po co?

    • To nie były drwiny tylko żart. Są dwie najbardziej znane firmy produkujące kostki i były akurat dwa kciuki w dół. Przez cały czas od kiedy publikuję swoje filmy na YT, zdążyłam się już przyzwyczaić, że filmy są nielubiane z przeróżnych powodów. A wywar jest wywarem warzywnym, jak sama nazwa wskazuje: bez dodatku mięsa, więc treściwy raczej nie będzie i trzeba go będzie zagęścić np. zasmażką. Nadaje się za to do przygotowania zup wegetariańskich i wegańskich. Naprawdę, są takie domy, w których nie jada się mięsa :).

      • Do wegańskich chyba jednak nie, ze względu na użycie masła.
        Wiem, że jest to częsty błąd (przegapianie niewegańskich składników przy podawaniu przeznaczenia potrawy), pomyślałem jednak, że zwrócę uwagę. 🙂 Pozdrawiam, s

  • Hahaha, widzę, że na YT dwie osoby dały kciuk w dół. Obstawiam producentów kostek rosołowych 😉

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom