Wywar warzywny

5/5 (1)

Dobry wywar, na przykład wywar warzywny, jest podstawą pysznej zupy, gwarantując połowę sukcesu w jej przygotowaniu. Obok wywaru drobiowego lub wołowego jest niezastąpionym składnikiem smacznego risotto. W czasach, kiedy upraszczamy sobie gotowanie i skracamy czas spędzany w kuchni, sięgając po wywary z kostki i gotowe buliony, warto choć raz spróbować przygotować wywar warzywny ze świeżych warzyw by przekonać się, że żaden sklepowy produkt nie zastąpi jego wspaniałego smaku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze zupy

Najprostszą metodą przygotowania wywaru warzywnego jest zalanie warzyw wrzątkiem, dosypanie soli i ugotowanie do miękkości. Osobiście przygotowuję wywar warzywny nieco inaczej, dusząc pokrojone warzywa na maśle przez ok. 15 minut, następnie gotując je przez ok. 20 minut w osolonej wodzie.

Dodatek soli i duszenie na maśle wydobywają cały smak i aromat warzyw. Wywaru niczym dodatkowo nie doprawiam – przyprawy dosypuję dopiero bezpośrednio do gotującej się zupy.

Wywar warzywny

Liczba porcjiok. 1,5 l wywaru
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania35 min
Całkowity czas40 min
Strona WWW Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Przepis na wywar warzywny czyli podstawowy wywar do zup i sosów, bez dodatku mięsa. Jest to wywar warzywny esencjonalny, dzięki podsmażeniu warzyw na maśle.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg warzyw (1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego lub ½ korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki))
  • 1¾ l wody
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Wywar warzywny - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę

Wywar warzywny - Jak zrobić

Krok 1
Warzywa dusimy pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut.
Krok 2
Zalewamy warzywa wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, do miękkości.
Krok 3
Odcedzamy warzywa z wywaru (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw). Wywar można przechowywać w lodówce przez 2 dni lub zamrozić w kilku porcjach.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

11 komentarzy
  1. Hahaha, widzę, że na YT dwie osoby dały kciuk w dół. Obstawiam producentów kostek rosołowych 😉

  2. Witam, przybywam od Kominka, bardzo lubię blogi kulinarne a Pani jeszcze nie znałam. To, że ktoś dał kciuki w dół nie musi świadczyć o tym, że jest producentem, może po prostu uważa taki wywar za mało treściwy? Po co od razu drwiny? Ja z domu rodzinnego wynoszę, że podstawą zupy jest wywar na mięsie, np. nóżce kurczaka, plus marchew, pietruszka, por, kawałek selera. W przeciwieństwie do Pani przepisów nie znam z domu w ogóle zup zagęszczanych mąką, bo i po co?

    1. To nie były drwiny tylko żart. Są dwie najbardziej znane firmy produkujące kostki i były akurat dwa kciuki w dół. Przez cały czas od kiedy publikuję swoje filmy na YT, zdążyłam się już przyzwyczaić, że filmy są nielubiane z przeróżnych powodów. A wywar jest wywarem warzywnym, jak sama nazwa wskazuje: bez dodatku mięsa, więc treściwy raczej nie będzie i trzeba go będzie zagęścić np. zasmażką. Nadaje się za to do przygotowania zup wegetariańskich i wegańskich. Naprawdę, są takie domy, w których nie jada się mięsa :).

      1. Do wegańskich chyba jednak nie, ze względu na użycie masła.
        Wiem, że jest to częsty błąd (przegapianie niewegańskich składników przy podawaniu przeznaczenia potrawy), pomyślałem jednak, że zwrócę uwagę. 🙂 Pozdrawiam, s

  3. Super! od niedawna zaczęły mi smakować zupy , wróciłam do nich, bo znudziły mi się gniotowate bułki ze sklepu i jedzenie w biegu. Dziś w nocy 🙂 trafiłam na tego bloga zrobiłam według przepisu bulion warzywny z mrożonych co prawda, ale całkiem porządnych warzyw azjatyckich. Dzięki za świetne porady :)) w kolejce czeka zupa miso 🙂

  4. wszystko fajnie, ładnie. pomidorowa (z ryżem) na wywarze wyszła jak za czasów przedszkola 🙂 pytanie co polecasz na zupe krem z pozostałych produktów?

    1. Super, cieszę się, że smaczna :). Pozostałe produkty z gotowania wywaru można zmiksować w blenderze i rozprowadzić śmietaną do zup i sosów 12-36%, doprawiając w razie potrzeby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość można podgrzać albo schłodzić (wtedy można zastąpić śmietanę kefirem albo jogurtem naturalnym). Wyjdzie z tego smaczny krem z warzyw na ciepło (można dodatkowo posypać tartym serem żółtym) lub warzywny chłodnik :).

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)